BOLI CRONICE PULMONARE ȘI ASTMULBolile cronice pulmonare desemnează afecțiunile cronice ale plămânilor și căilor respiratorii. Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, aceste boli reprezintă a patra cauză de mortalitate din lume.

FORMEAstmul este o afecțiune cronică a plămânilor caracterizată prin lipsa de aer, respirație șuierată, apăsare în piept și tuse. Când nu este controlat, astmul inflamează căile respiratorii și favorizează apariția crizei astmatice. Gravitatea astmului diferă de la o persoană la alta și, chiar dacă nu poate fi vindecat, poate fi tratat eficient și ținut sub control.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este un termen folosit atât pentru emfizem, cât și pentru bronșita cronică. În timp ce bronșita cronică duce la îngustarea progresivă și ireversibilă a bronhiilor, emfizemul provoacă ditrugerea lentă a alveolelor pulmonare. În ambele cazuri, pacienții au dificultăți de expirație și nu obțin destul oxigen. Aproape 90% din cazurile de deces asociate cu BPOC sunt cauzate de fumat.

Hipertensiunea pulmonară este o boală cronică pulmonară caracterizată prin îngustarea vaselor sangvine din plămâni și creșterea tensiunii arteriale, putând duce la insuficiență cardiacă.

SIMPTOMESimptomele bolilor cronice pulmonare variază de la caz la caz. Cele mai comune simptome includ dificultățile de respirație, tusea persistentă, respirația șuierătoare, dispneea și expectorația cu sânge. Manifestările acestor afecțiuni apar treptat, dar se înrăutățesc pe măsură ce boala progresează. Dacă nu se acordă îngrijire medicală promptă, unele simptome pot pune în pericol viața pacientului.

STATISTICICele mai recente date furnizate de Societatea de Pneumologie arată că 6% dintre români sunt diagnosticați cu boli pulmonare, în timp ce 4-6% dintre români au astm. Din pacate, specialiștii consideră că numărul bolnavilor este mult mai mare.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că 235 de milioane de oameni suferă de astm, în timp ce BPOC-ul va deveni a treia cauză principală de deces până în 2030.Home