Boli cardiovasculare şi cerebrovasculare

BOLI CARDIOVASCULARE ȘI CEREBROVASCULAREBolile cardiovasculare se referă la bolile care afectează inima și vasele de sânge. Aceste afecțiuni constituie principala cauză de deces pe plan mondial, dar și o cauză majoră de handicap și afecțiuni cronice.

TIPURICardiopatia ischemică este o afecțiune a vaselor de sânge care irigă inima. Complicațiile acestei boli includ infarctul miocardic (atacul de cord), angina și aritmiile.

Bolile cerebrovasculare se referă la afecțiunile vaselor de sânge care irigă inima, ducând la complicații ca accidente cerebrale sau atac ischemic tranzitoriu (alterarea temporară a simțurilor).

Boala arterială periferică denumește o afecțiune a vaselor de sânge care irigă brațele și picioarele care duce la dureri și crampe la nivelul mușchiilor picioarelor, în special în timpul exercițiilor fizice.

SIMPTOMEPrincipalele simptome ale atacului cerebral sunt: dureri în mijlocul pieptului, brațe, coate, umărul stâng, maxilare sau spate, dar și dispnee, insuficiență respiratorie, stare de rău, lesin, apatie, transpirație rece sau paliditate.

În ceea ce privește accidentul cerebral, simptomele sunt: slăbiciunea bruscă sau atrofiere feței și membrelor, confuzie, amețeală, migrene pronunțate, pierderea echilibrului sau coordonării, leșin, dar și dificultăți în vorbire, înțelegere, vedere sau deplasare.

FACTORI DE RISCBolile cardiovasculare sunt asociate cu o serie de factori de risc: hipertensiunea, colesterolul ridicat, diabetul, fumatul, obezitatea, dieta nesănătoasă, sedentarisumul sau factori genetici. Bărbații sunt mai predispuși la boli cardiovasculare după vârsta de 45 de ani, iar femeile după 55 de ani.

STATISTICIRomânia este pe locul 3 în lume la decese cauzate de boli cardiovasculare. Conform Fundației Române a Inimii, 62% dintre decesele din țara noastră au drept cauză acest tip de afecțiuni, iar în prezent 7 milioane de români suferă de boli cardiovasculare.

La nivel global, Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproape 23.6 milioane de oameni vor muri din cauza bolilor cardiovasculare până în 2030.Home